секоја му чест на човекот кој нашол начин каде да се обрати за да алармира
Оваа фотка да му се испраќа на Трајановски за секоја Нова година
По дваесет години престој во Флорида, со восхит, и преполн со радост имав можност да го посетам мојот роден град,Скопје, но единствен впечаток што мојата 13-годишна ќерка и јас, го понесовме по престојот во Македонија е тоталната нечистотија и негрижа за вистинските природни и историски вредности, пишува наш читател, кој се вклучи во акцијата што неделава ја иницираа Плусинфо и весникот „Слободен печат“, „Може да биде почисто, да се потрудиме!“.
„За многумина наши иселеници, чувството да се стапне на својата родна грутка, ги надминува сите други непријатни чувства што ќе се доживеат во текот на краткиот престој. Мошне искрено, единствен впечаток што мојата 13-годишна ќерка и јас, го понесовме по престојот во Македонија е тоталната нечистотија и негрижа за вистинските природни и историски вредности. Давењето во ѓубре. Матка е таков случај. Местото кое што беше оаза на спокојство и мир, пример за прекрасно сочувана природа, гордост на сите нас, се претвори во македонска ’ѓубре атракција‘. Кафеана во македонски стил? Навистина? Моторни чамци од среден век? И врвна атракција е сигурно ’колибата на безимениот чичко од коалиционата партија’ распространа на пола езеро. Толку пати се прашав себеси, дали градоначалникот на Скопје го има видено ова ѓубре? Јас го видов дури од Америка“, напиша нашиот читател.
Тој предлага фотографијата што ни ја испрати, да се испечати како разгледница, и да му се испраќа на скопскиот градоначалник за секоја Нова година, сè додека не го отстрани ова, како што вели читателот, „Вавилонско ѓубре“.
Читателот им се обраќа на „оние кои ќе се навредат“ со неговиот опис на македонската кафеанска атракција и ги замолува еднаш во животот да посетат еден од националните паркови во Америка и додава дека некои работи ќе им станат појасни.
извор
http://www.plusinfo.mk/vest/148572/FOTO ... ova-godina