Zoki rib.prikazni НапишиCOLON |
Slicno bese pred 2-3 godini preku treska vo vardar ..ispustena tinjata od Elem ili Evn veke ne znam...cistenje na centrali..ili ne znam sto drugo....Tuzeni bea EVN,ELEM,HEC...ili ne znam koj veke.. od strana na MRF i ako ne se lazam vardar....i ednsotavno izgubija ili tie mepso,elelm dobija simbolicni kazni nedovolno da se nabavi ni 5 % od ribata koja ja unistija: stuki,pastrmki,mreni,krkuski,bojnici,karasi,klenovi,plaski,popadiki itn..neizmerna steta...
Se koselo so tkn.STRANSKI INVESTICII ..ke dadelo los signal na strani vlozuvaci potencijalni i na postoeckite da ne zgolemuvaat vlozuvanjata...
Takvi vlozuvaci ne ni ni trebaat a toa da napravele vo Ceska,Avstrija,germanija...ne ke mozea zivi da izlezat od zemjata ..drzavata sama ke gi stolcese so kazni,zabrani,penali,zatvroranja ..Toa e nacionalno bogatstvo ,kao sto seces suma,zagaduvas voda,unistuvas ziv svet..
nemam zborovi....
Ако станува збор за истиот случај, ЕВН ја испушти Матка за чистење на коритото од муљ. Со тоа направија голем помор, МРФ ги тужеше, добија пресуда дека навистина имало помор, дека навистина ЕВН се криви, ама не треба да платат ни денар!!! МРФ обжалуваше одлуката, бараше помош од форумот, до кај стигна работата појма немам. Ваквиот помор навистина е за осуда.
Од друга страна, намалување на нивото на водата, а со тоа и оштетување (уништување) на икрата, и барање надоместок - не знам колку е правно издржано (доколку претходно тоа не е предвидено со некој концесионерски/купопродажен договор). Тие вештачки акумулации се примарно наменети за производство на електрична енергија, потоа за наводнување на околното обработливо земјиште, а рибите и риболовот дури потоа. Колку и да звучи сурово, ние мислиме на водата и живиот свет во неа кога ќе отидеме на лице место (или видиме слики на интернет), а додека сме дома/на работа/секојдневно го користиме бенефитот од електричната енергија и уживаме во неа, а која од некаде мора да се произведе.
Bas za toa i ti go kaza .....