Мислам дека темата е на точно место ставена бидејќи нешто е измеѓу да направиш сам и резервни делови.Знам има по форум колеги со многу искуство и имаат по риби одено на 2-3 дена или на многу далеки локации каде што опција за враќање назад не иде у обзир па ваљда имаат измислувано привремени решениа за одредени проблеми поврзани со риболовната опрема ?
Јас ќе ви наведам неколку примери и решенија кои секој еден може да ги користи барем така мислам
Најчесто што им се дешава на риболовците кои ловат на пливка е врвот да им се скрши ако имаат 5-6м трски бидејќи е многу текон и лесно пука ако не се пази најчесто се случува од невнимание,а решението е просто.Пред некој месец бев по риба значи студ никакво бетер од она на Пчиња имав со кола возење пола саат и уште негде саат пешки одење низ густа шума и некако по патот врвот пукнал иако е во таа пластична заштита едноставно ми пукна филмот али од кога излегов од депресија почнав да размислувам и да барам по приборот најдов друго окце и завршив работа и потоа ми светна ламбичката.Купи си 3-4 окциња со различен дијаметар и не се замарај каде и да ти пукне врвот нема да ти се растури денот барем додека да отидеш да го смениш.
Друго што исто често се дешава е пластиката или ќерамика или што и да имате од внатрешната страна од окцето да отиде но слично нешто се дешава,а јас тоа го решив со конец од подебел дијаметар нека е 0.25 или 0.30 и фино мотање околу окцето да се направи помека површина од окцето за да не се изеде конецот и тоа заврши добра за денот и секако потенок конец ако е потесно окцето нели логично .И некои други поправки се имаат дешавано на лице место импровизација околу тапи,олова.
Не зборувам за ракетна наука или измислување топла вода или некој си нов продукт за пазарот него едноставно краткотрајно решени за спасување на еден излет.
Ајде вие колеги споделете нешто ? Како ги решавате проблемите на терен ? Се пакувате и одма одите дома или барате некое решение да не ви се растури излетот и барем малку да уживате ? Немора да е за трска може и некоја финта околу машинките.
И ќе ги замолам паметните од форум немој да ми постираат го заборавиле металниот чатал и правиле на лице место дрвен