www.ribar.com.mk
http://ribar.mk/forum/

Сом на пилешки гради, ферментирани..
http://ribar.mk/forum/viewtopic.php?f=10&t=3087
Страна 12

АвторCOLON  Stefan [Чет Дек 13, 2012 6:10 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Сом на пилешки гради, ферментирани..

Потребни состојќи : од 3кг па нагоре пилешки гради, кеса за замрзнување најголема од 4 л мислам дека беше, сад со капак да може да ја собере смесава ама и добро да затвара и органско црвено вино со јак мирис...

Начин на потготовка: Се сецкаат градите (стекот) на од 4 па нагоре цм, во завнисот од големина на рибата и на стекот се разбира, овде искуството ваше нека ви каже дали коцки или долгнавести парчиња , можете да сечете како мислите дека ќе има најголем резултат, (бидејќи ова е рецепт на дедо ми) он ги сече на правоаголници 4 цм на 2 цм. Од кога ке го исечете целиот стек, префрлете го во кесата за замрзнување, и во неа додадете го виното, е сега не цело ама одприлика колку што зафаќа стекот место во кесата додајте вие дупло од тоа над стекот. ( Инаку јас како Готвач, потполно ја подржувам оваа теорија затоа што пилешкото месо е со релативно ретко својство за разлика од другите меса, сте приметиле дека се прави како конци кога е сварен. тоа е особина на пилешкото која му дозволува да впие најдлабоко во себе мирис , вкус или пак боја ) Одкако ке ги ставите стекот и виното во кесата за замрзнување, затворете ја херметички да не прима воздух... остајте ја на дневна светлина 1 ден, (меѓутоа тоа да не јако сонце) а потоа ставете ја кесата во садот и поклопете ја со капакот. почекајте 2 до 3 дена за да добиете ефикасен мамец за сом. Ве молам за коментари, критики и мислења :)

АвторCOLON  spiro_jas [Чет Дек 13, 2012 6:15 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

стефан
правилото вели - со бело месо бело вино
да не е некоја утка ова со црвеното вино :D

АвторCOLON  Stefan [Чет Дек 13, 2012 6:38 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

За мене правилото вели дека нема правила... Не е утка со свои очи сум видел уште кога имав 10 години како ги тамини дедо ми на Вардар, И така и така може нема грешка ама на овј начин најубаво работи :D

АвторCOLON  spiro_jas [Чет Дек 13, 2012 6:40 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

па чим е рецептот од асли ветеран - нема тука сумнја
ајде кој ке го проба нека сподели инфо тука во оваа тема

АвторCOLON  Илчо [Чет Дек 13, 2012 6:41 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

Moze da go probam ovoj metod ovaa zima. :lepi:

АвторCOLON  Stefan [Чет Дек 13, 2012 6:47 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

Затоа и го споделив, да се проба, да се даде инфо, да излезе некоја убавина :eusa_pray: длабоко од некој вир ВАРДАРСКИ :mrgreen:

Волчко, зимно време незнам, знам дека рана пролет, во голема и матна вода работи ;)

АвторCOLON  Bobi_Brada [Чет Дек 13, 2012 7:04 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

Stefan НапишиCOLON
. . . ама и добро да затвара и органско црвено вино со јак мирис...
Појасни го ова малце. Какво вино :confused:

АвторCOLON  Stefan [Чет Дек 13, 2012 7:15 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

http://godshillisleofwight.co.uk/isle-o ... pi-50.html еве линк од виното што он го користеше му го носеа роднини од Австралија, сега веке го има и кај нас да се купи , истово ова само каде точно незнам знам го начекав на слава кај некој. ке прашам од кај му е па ке ви кажам, а инаку кај нас има вина, Македонски што се слични на ова вино. http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDe ... anie=22535 еве линк за тоа што е органско вино. значи ако имаш близок пријател што прави црвено домашно вино , ама што не додава ништо друго во него ... тогаш тоа е горе долу истата работа, преност на купечкиве вина е што имаат некоја природна арома.. се надевам ви објаснив , госодине Боби ?

АвторCOLON  Bobi_Brada [Чет Дек 13, 2012 7:53 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

:thumbs_up:

АвторCOLON  ico baits [Чет Дек 13, 2012 8:20 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Сом на пилешки гради, ферментирани..

odlicno objasneto :D

Страна 12 Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/