www.ribar.com.mk http://ribar.mk/forum/ |
|
Сом на пилешки гради, ферментирани.. http://ribar.mk/forum/viewtopic.php?f=10&t=3087 |
Страна 1 oд 2 |
АвторCOLON | Stefan [Чет Дек 13, 2012 6:10 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
Потребни состојќи : од 3кг па нагоре пилешки гради, кеса за замрзнување најголема од 4 л мислам дека беше, сад со капак да може да ја собере смесава ама и добро да затвара и органско црвено вино со јак мирис... Начин на потготовка: Се сецкаат градите (стекот) на од 4 па нагоре цм, во завнисот од големина на рибата и на стекот се разбира, овде искуството ваше нека ви каже дали коцки или долгнавести парчиња , можете да сечете како мислите дека ќе има најголем резултат, (бидејќи ова е рецепт на дедо ми) он ги сече на правоаголници 4 цм на 2 цм. Од кога ке го исечете целиот стек, префрлете го во кесата за замрзнување, и во неа додадете го виното, е сега не цело ама одприлика колку што зафаќа стекот место во кесата додајте вие дупло од тоа над стекот. ( Инаку јас како Готвач, потполно ја подржувам оваа теорија затоа што пилешкото месо е со релативно ретко својство за разлика од другите меса, сте приметиле дека се прави како конци кога е сварен. тоа е особина на пилешкото која му дозволува да впие најдлабоко во себе мирис , вкус или пак боја ) Одкако ке ги ставите стекот и виното во кесата за замрзнување, затворете ја херметички да не прима воздух... остајте ја на дневна светлина 1 ден, (меѓутоа тоа да не јако сонце) а потоа ставете ја кесата во садот и поклопете ја со капакот. почекајте 2 до 3 дена за да добиете ефикасен мамец за сом. Ве молам за коментари, критики и мислења |
АвторCOLON | spiro_jas [Чет Дек 13, 2012 6:15 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
стефан правилото вели - со бело месо бело вино да не е некоја утка ова со црвеното вино |
АвторCOLON | Stefan [Чет Дек 13, 2012 6:38 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
За мене правилото вели дека нема правила... Не е утка со свои очи сум видел уште кога имав 10 години како ги тамини дедо ми на Вардар, И така и така може нема грешка ама на овј начин најубаво работи |
АвторCOLON | spiro_jas [Чет Дек 13, 2012 6:40 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
па чим е рецептот од асли ветеран - нема тука сумнја ајде кој ке го проба нека сподели инфо тука во оваа тема |
АвторCOLON | Илчо [Чет Дек 13, 2012 6:41 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
Moze da go probam ovoj metod ovaa zima. |
АвторCOLON | Stefan [Чет Дек 13, 2012 6:47 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
Затоа и го споделив, да се проба, да се даде инфо, да излезе некоја убавина длабоко од некој вир ВАРДАРСКИ Волчко, зимно време незнам, знам дека рана пролет, во голема и матна вода работи |
АвторCOLON | Bobi_Brada [Чет Дек 13, 2012 7:04 pm ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. | |
. . . ама и добро да затвара и органско црвено вино со јак мирис...
Појасни го ова малце. Какво вино
|
АвторCOLON | Stefan [Чет Дек 13, 2012 7:15 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
http://godshillisleofwight.co.uk/isle-o ... pi-50.html еве линк од виното што он го користеше му го носеа роднини од Австралија, сега веке го има и кај нас да се купи , истово ова само каде точно незнам знам го начекав на слава кај некој. ке прашам од кај му е па ке ви кажам, а инаку кај нас има вина, Македонски што се слични на ова вино. http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDe ... anie=22535 еве линк за тоа што е органско вино. значи ако имаш близок пријател што прави црвено домашно вино , ама што не додава ништо друго во него ... тогаш тоа е горе долу истата работа, преност на купечкиве вина е што имаат некоја природна арома.. се надевам ви објаснив , госодине Боби ? |
АвторCOLON | Bobi_Brada [Чет Дек 13, 2012 7:53 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
АвторCOLON | ico baits [Чет Дек 13, 2012 8:20 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Сом на пилешки гради, ферментирани.. |
odlicno objasneto |
Страна 1 oд 2 | Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |