Еј, каква тема, баш ми се погоди да ве прашам нешто. Ова ме јаде со години. Еднаш пред едно 10 години, со татко ми отидовме нешто по опрема до рибниот пазар. И само што земавме неколку работи, рековме ај да ги пробаме. Се позициониравме таму некаде блиску, малце пред мостот и бидејќи почна да јаде, останавме до касно навечер (12+). Тогаш, навечер, јас почнав да фрлам кај една мала брана која што беше напраена од дрвја и камења. Мислам дека ловев на бели црви и леб, не сум сигурен, но почнаа да удираат многу големи риби. Нај интересно е што само што фрлавме, не поминуваа ни 2 минути и се закачаа. Беше многу интересно бидејќи рибава само удираше за секунда, ја осеќав и после додека ја влечев воопшто не пружеше отпор. Единствено кога ќе осетеа дека се многу блиску до брегот, ќе шлапнеа по еднаш и ни кинеа. Работата е што беше ептен темно и не ги гледавме рибиве. На крај, една успеав да извадам до брег некако и видов бела риба, многу бела и огромна. Бидејќи ни јас ни татко ми не се разбиравме многу од риболов тогаш (јас уште не се разбирам од големи риби), претпоставивме дека е некој сом. Таа вечер сум мењал преку 20 пати јадица, конец и све друго и никако не успеав да извадам ниедна. Од тие што успеав да ги видам додека им светев со тоа батеријата, беа или црни или бели и многу големи. Можно е да биле сомови? Ако не, што биле?